8 Ekim 2015 Perşembe

An Alternative Way of Understanding Color --- Renkleri Anlamanın Alternatif Yolu

Yusuke Imai and Ayami Moteki tasarımını yaptığı renkleri anlamanın  farklı bir eğitim aracına İsimsiz Boya adı verdi.

Biliyorsunuz iş dışındaki yaşamımda çocuklarla ilgili makaleler , çocuklara yönelik aktiviteler , çocuklarla ilgili kendi özgün sorularımı soruyorum. Çocukluğumuzun verimli ve mutlu geçmesi , ileriye yönelik iyi bir geleceğin göstergesi. Çocuk eğitimi ve çocuğunuzu anlama bölümlerini farklı farklı makalelerle,haberlerle verelim. Şüphesiz en önemli konulardan biri çocuk eğitimi...

Haberimize dönersek ünlü boya markaları pazarda rekabet edebilmek adına müşteri memnuniyetini sağlamak için renklere kamaştırıcı isimler verirken , Imai ve Moteki arkadaşlar Japon sadeleğine uyarak yalın bir yol seçti.
Ailemin birkaç boyayı karıştırarak duvarı amatörce boyadığı zamanları düşünce bu haber zamanın ve teknolojinin ne kadar geliştiğini gözler önüne seriyor.

Haberin devamına geçmeden daha önce Forbes'in  Renkleri Anlamayla ilgili çok basit bir haberini okumuştum.
Kırmızıdan menekşeye , sarıdan yeşile ve maviden kırmızıya kadar 20 farklı renk görüyorsunuz.Üsten ve önden görünüşü görüyorsunuz
Kırmızıdan menekşeye , sarıdan yeşile ve maviden kırmızıya kadar 20 farklı renk görüyorsunuz.Üsten ve önden görünüşü görüyorsunuz
Japonların bulduğu bu tasarım 2012 Kokuyo Design Award ile  Japon tasarımcılara ödül kazandırmış.

Tasarımcılar bu yöntemle çocukların renkleri ve yeni renkler oluşturmanın yollarını çok  yaratıcı bir şekilde kavramayı öğrendiklerini düşünüyorlar.
nameless-paint-set-1-new
Fotoğrafta gördüğünüz gibi çok basit bir ana renk ve oran gösteren görselle ifade edilmiş.
İsim - Etiket karşılaştırmasına alışılan sistemin karşısına geçen “İsimsiz Boya”nın isim babaları Yusuke İma ve Ayami Moteki boyaların üzerindeki isim etiketlerinin bizi tembelliğe alıştırdığını düşünüyor.
Tüplerin üzerinde isim olmadığından  çocuklar renklerin anlamını doğallıkla öğreniyor. Tüplerin üzerinde basılan denklemler sayesinde çocuklar yeni renkleri nasıl yaratabileceklerini keşfediyor.
nameless-paint-set-3
Belki dikkatiniz çekmiştir. Renk oranlarını kullanrak açık/koyu renkleri de kullanabiliyorsunuz. Bir nevi renkleri öğrenirken , bir yandan da az-çok ölçütlerini de öğrenmiş oluyor.

Boya firmalarının bu tasarımı kullanması durumunda kendi alanlarında farklılık yaratacakları açıktır.

Ayrıca bir noktayı vurgulamadan geçmek istemiyorum. "İsimsiz Boya" yerine daha yaratıcı bir isim düşünülebilir miydi , gözden geçirmek gerekir.
Bu tür yeniliklerin yer aldığı haberleri okumak ve paylaşmanın mutluluğunu da ayrıca belirtmek istiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder