8 Ekim 2015 Perşembe

Mars'ta Su Var !


Associated Press'in haberine göre, Kızıl Gezegen'de sıcak aylarda görülen ancak yılın geri kalan bölümünde kaybolan siyah çizgilerin, periyodik olarak akan tuzlu suların sonucunda oluştuğu ortaya çıktı.

Amerika Washingto'da  düzenlenen basın toplantısında konuşan NASA'nın Gezegen Bilimi Direktörü Jim Green, "Mars, geçmişte düşündüğümüzün aksine, kuru ve çorak bir gezegen değil. Mars'ta belli şartlarda, sıvı halde su bulundu" dedi.


Araştırmacıların analiz ettiği bilgiler, NASA'nın 2006'dan beri Mars yörüngesinde bulunan Mars Yörünge Kaşifi adlı uydusu tarafından aktarılmıştı.
NASA'nın resmi Twitter hesabından dün atılan "Mars'ın gizemi çözüldü mü?" tweet'inin ardından gözler dün yapılacak açıklamaya çevrilmişti. NASA, Kızıl Gezegen'e dair 'büyük bir bilimsel bulgunun' açıklanacağını duyurmuştu.
Donmuş tuzlu su -- Mars
Donmuş tuzlu su -- Mars
Mars'ta yaşam belirtisi var mı?
Geçmişte NASA'nın Mars programının başında bulunan Doug McCuistion, "Yeraltında kolayca erişilebilen ve serbestçe akabilen sıvı halde su bulduklarını açıklayacaklarsa, ki bu yıllardır duyduğumuz teorilerden biridir; bu Mars'taki yaşam potansiyeli ve insanların hayatını sürdürebilmesi için büyük bir bulgu olacak" demişti.

Herald'a konuşan McCuistion, "Bu, hem Mars'ta yaşam bulunması hem de insanların bu gezegene gitme sürecini hızlandırması açısından oyunun kurallarını değiştirecek nitelikte bir gelişme olabilir" diye eklemişti.

Mars yüzeyinde suyun donmuş halde bulunduğu uzun süredir bilinen bir gerçek. Kuzey kutbu buzulu neredeyse tamamen su , güney kutbu buzulu  ise %85 buzlaşmış karbondioksit , %15 su buzulu.KArbondioksit gazını bile donduracak bir atmosferde sıvı su bulunması neredeyse imkansız. Evet bundan 3,8 milyar yıl önce Mars dünyaya benziyordu . Atmosferi kalındı ve suları sıvı haldeydi.(Yağmurlar yağıyor ve ırmaklar akıyordu) Fakat şimdi atmosfer incelmiş , sular donmuş şekilde.

Manyetik alanı olmayan , Güneş ve uzaydan gelecek tehlikelere (radyasyon,göktaşı,...)  karşı Ozon tabakası olmayan , -63 derecedeki bir gezegende sıvı su bulmak hayal olur.
2015'in ilk aylarında NASA'nın Mars yüzeyindeki aracı Curiosity, gezegenin yüzeyinde bir tür tuz molekülü olan kalsiyum perklorat bulmuştu. Bu bulgu, Mars yüzeyine yakın yeraltı su kaynakları olabileceği fikrini destekler nitelikteydi.

NASA'nın tuzlu suyun akarken bıraktığı gizemli siyah çizgilerden yola çıkarak Mars'taki likit suyun 40 Olimpik havuz kadar olduğunu , yani çok az olduğunu bildirdi. Yüzeyde yaşamın olmadığını tahmin edebiliriz fakat tek hücreli canlıların tuzlu suda veya altındaki tabakada yaşama ihtimali yüksek , yani tek hücrelilerin yaşaması muhtemel. Belki de yeni bir canlı türü keşfetmiş olacağız.
Perspective_1-1024x5321-1024x532Aslında NASA , 2024 yılına hazırlık yapıyor. Orada kurulacak kolonilere alt yapı hazırlıyor. Uzaydan gelen ölümcül radyasyon en önemli engel görünüyor.
Mars'a yoluculk etmek 6 ay gibi bir zaman alıyor. Mars'a gitmek ve orada kalmak isteyen binlerce insan var.
Güvenlik ve su problemi aşıldığı sürece Mars'ta hayat var diyebiliriz.
İki konuyu kısaca ekleyeyim.
  1. Mars yolculuğunda Türkler yok. (2024'te Dünya’ya veda edip tekrar geri dönmemek üzere Mars’a yerleşmek için üçüncü tura kalan 50 kadın ve 50 erkekten 39’u Amerika, 31’i Avrupa, 16’sı Asya, 7’si Afrika ve 7’si de Avustralya kıtasından belirlendi.)
  2. NASA'nın açıklamasının 2 Ekim Cuma günü vizyona girecek olan The Martian film galasından önce olması tesadüf değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder