5 Ağustos 2015 Çarşamba

Robot Otel (Hen na) Japonya'da Açıldı

     Evet yanlış duymadınız , bir film değil gerçek bir robot otel açıldı. Önce haberimizi özetle sunalım ,sonra yapay zeka ile ilgili önerilerime geçeceğim. Öncelikle 2013 yılında yayınlamış olduğum robot yazısı ile bir başlamanızda fayda var. Haberin detayını BBC ve Guardian'dan takip edebilirsiniz. Önce videoyu izleyelim.
     Otelin ismi Japonca Hen na , ingilizcesi weird , Türkçe'si Tuhaf. Bana kalırsa ilk otelin ismi daha yaratıcı olmalıydı. Otele giriş ve otelden çıkış işlemlerin tamamında robotlar kullanılıyor. Dinazor ve sevimli karakterler kullanıldığı gibi insan hizmeti algısı yaratılması açısından resepsiyon görevlileri de ön planda tutulmuş. İngilizce ve Japonca olarak iki ana dil kullanılıyor. Giriş işlemlerinde yüz tanıma teknolojisi kullanılıyor ve müşteriler dokunmatik ekrana isimlerini giriyorlar.150717125250_hotel_624x351_n_nocreditMüşteriler, bavullarını oda numaralarını yazarak robotlara teslim ediyor.150717125355_hotel_624x351_n_nocredit     Otelin odalarında ışıkları yakıp söndürmek için düğme yok. Konuklar bunun için lale şeklindeki robot Tuly'ye komut vermek zorunda. Tuly ayrıca saati ve hava durumunu da söylüyor.  150717125458_hotel_624x351_n_nocreditSensörler, vücut ısısını algılayarak odanın sıcaklığını ayarlıyor.150717125415_hotel_624x351_n_nocredit     
     Güvenli açısından en kritik noktayı dile getirmek istiyorum. Otelin vestiyerinde, araba fabrikalarındakine benzer bir robot çalışıyor. Müşteriler, bavullarını bir yuvaya yerleştiriyor. Bavul bir kutuya konuluyor ve daha sonra robot tarafından rafa yerleştiriliyor.   Huis ten Bosch eğlence parkının bir parçası olan otelde bir gecelik oda fiyatı 9 bin yenden (73 dolar) başlıyor. Bu, Japonya standartları için çok düşük bir rakam.Denemeye değer. Gelelim benim görüşlerim ve önerilerime ; Yapay zeka çalışmalarını izleyen , yapay zeka filmlerini arşivleyen biri olarak dün yayınlaran bugün okuyabildiğim haber beni çok şaşırtmadı.          Yapay zekayı bana sevdiren  akademisyen Endüstri Mühendisi arkadaşımızın da katkısı yüksek , buradan kendisine teşekkür ediyorum. Yapay Zeka ile ilgili kitap önerilerim : - Yapay Zeka : Akademisyen arkadaşımızın hediyesi olan bu kitap Yapay Zeka'yı sevmenize neden olacak. - Yapay Zeka Uygulamaları - Mühendislikte Yapay Zeka Uygulamaları    Film önerilerim daha fazla fakat tek tek buraya bütün isimleri yazmak , diğerlerine haksızlık olacaktır. Yeni nesil filmlerin hepsinin bilim - kurgu unsuru olduğu düşünülürse hepsini takip etmenizi öneririm. Black Mirror dizisini kesinlikle öneririm. Asimov kitaplarını öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder